facebook

Browar w Żywcu PDF Print Adres email
Firmowy Wizytownik
Poniedziałek, 09 stycznia 2012 09:44

b_150_100_16777215_0___images_stories_2012-01_browar1.jpgArcyksiążęcy Browar w Żywcu jest kontynuatorem tradycji stworzonej w Żywcu w 1856 roku przez Arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga.

To z jego inicjatywy i na tereniejego majątku powstał jeden z najnowocześniejszych w owym czasie na terytorium Galicji browar. Dziś, ze zdolnościami produkcyjnymi sięgającymi 5,4 miliona hektolitrów piwa rocznie, jest on największym zakładem Grupy Żywiec i jednym z najnowocześniejszych browarów w Europie. Zatrudnia ponad 400 pracowników.

O tym, jaką wagę przykłada się tu do jakości produktów i procesów technologicznych najlepiej świadczą liczne certyfikaty potwierdzające szczególną dbałość o systemy zarządzania: jakością (zgodny z wymaganiami normy ISO 9001:2008), środowiskowego (zgodny z wymaganiami normy ISO 14001:2004), bezpieczeństwem żywności (zgodny z wymaganiami normy ISO 22000:2005) i bezpiecJerzy Dwornicki Dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcuzeństwem i higieną pracy (zgodny z wymaganiami normy PNN 18001:2004 oraz normy OHSAS 18001:2007).
Sztandarowym piwem żywieckiego browaru pozostaje niezmiennie od początku jego istnienia Żywiec, marka znana i uznana nawet w czasach PRL-u, kiedy stanowiła jeden z naszych hitów eksportowych, a dla Polaków - synonim trudno osiągalnego, a niekiedy wręcz nieosiągalnego, luksusu. Inne piwa produkowane w Żywcu to: Heineken, Tatra Mocne, Tatra Pils, Leżajsk, Desperados i Warka, Strong, Porter i Brackie.
W konkursie Business Centre Club „Pracodawca Podbeskidzia” Browar w Żywcu okazał się najlepszym we wszystkich kategoriach i otrzymał główną nagrodę „Pracodawca Podbeskidzia 2009”.
W 2010 r. Państwowa Inspekcja Pracy uznała Browar za najbezpieczniejsze miejsce pracy w Polsce. W 2010 Browar w Żywcu otrzymał nagrodę jako najlepszy browar w Regionie Europy Środkowo-Wschodniej w koncernie Heineken pod względem osiąganych wyników produkcyjnych oraz działań TPM (Total Productiom Maintenance – całościowe utrzymanie ruchu).b_150_100_16777215_0___images_stories_2012-01_browar3.jpg
Działania w zakresie TPM zostały również docenione przez ekspertów Japońskiego Instytutu JIPM, za które Browar otrzymał nagrodę I stopnia, a w 2011 roku pozytywne rekomendacje do kolejnej nagrody II stopnia, którymi może się poszczycić zaledwie kilka browarów na świecie.
Arcyksiążęcy Browar w Żywcu sponsoruje wiele imprez kulturalnych w mieście Żywiec oraz powiecie. Należą do nich m.in. Żywieckie Gody, koncerty gwiazd podczas Dni Żywca, Dni Powiatu, Industriada (Święto Szlaku Zabytków Techniki), Tydzień Kultury Beskidzkiej, Przegląd Orkiestr Dętych i inne, w których chętnie uczestniczą mieszkańcy miasta oraz turyści. Browar wspiera finansowo działania służb pożarniczych, porządkowych oraz innych jednostek budżetowych z terenu miasta i jego okolic. Poprzez swoje muzeum, które odwiedza rocznie 100 tys. goście Browar ma swój znaczny wkład w rozwój turystyki w regionie.