facebook
D. EKO-PIEK Gilowice PDF Print Adres email
Firmowy Wizytownik
Środa, 01 sierpnia 2012 08:44

 b_150_100_16777215_0___images_stories_2012-07_ekopiek.jpg- Wiesz, co jesz - to dewiza gilowickiej firmy, która postawiła na jakość i walory zdrowotne swoich wypieków.

Piekarnia D. EKO-PIEK powstała w grudniu 1991r. Firma od początku stawia na zdrowe wyroby i naturalne składniki. Jakość i walory zdrowotne produktów okupione są ciężką pracą i zaawansowanymi procesami technologicznymi. Czasochłonny i pracochłonny wypiek chleba jedynie z naturalnych surowców, bez żadnych sztucznych dodatków, możliwy dzięki wykorzystaniu oryginalnej receptury i zachowaniu ostrego reżimu technologicznego w zdecydowanej większości piekarń został zapomniany lub zaniechany. Nie w Gilowicach. D. EKO-PIEK, jako jedna z nielicznych w kraju i pierwsza na Podbeskidziu piekarnia, stosuje najlepszą na świecie technologię produkcji tradycyjnego chleba, opartej na żywych kulturach bakterii mlekowych zawartych w kwasie chlebowym. Produkowane w ten sposób wyroby posiadają walory zdrowotne, potwierdzone przez specjalistów. D. EKO-PIEK dba również o to, aby wszystkie surowce oraz opakowania były najlepszej jakości i pochodziły od sprawdzonych polskich dostawców. Już wiele lat temu firma wdrożyła rygorystyczny system HACCP. Trud się opłaca. Dziś firma dysponuje najnowocześniejszym parkiem maszynowym spełniającym europejskie standardy. Procesem technologicznym do wytwarzania podstawowego składnika ciast chlebowych steruje komputer.
- Nasze wypieki mają nie tylko niepowtarzalny smak, taki jak w czasach naszych babć i dziadków, ale także cieszący oko wygląd – zapewnia właściciel firmy, Zdzisław Miska. Gama firmowych wyrobów piekarniczych i cukierniczo-ciastkarskich opartych wyłącznie na bazie surowców naturalnych bez użycia środków chemicznych i konserwantów jest niezwykle szeroka: od pieczywa (pszennego, żytniego i mieszanego) poprzez ciasta i ciastka, aż po pyszne i bogato zdobione torty, z których każdy firmowi cukiernicy traktują jak dzieło sztuki. Aby wyjść naprzeciw klientom D. EKO-PIEK przygotował specjalną ofertę na organizację wesel, komunii, chrztów i innych imprez okolicznościowych.
Firma zaopatruje sklepy z terenu województw śląskiego i małopolskiego, pieczywo dostarcza także do sieci SAVIA i EURO oraz okolicznych szkół, stołówek, jadłodajni i ośrodków wczasowych. Gilowicka piekarnia posiada również własną sieć 12 sklepów firmowych: w Gilowicach, Jeleśni, Lipowej, Milówce, Pewli Małej, Rajczy, Stryszawie, Ujsołach, Węgierskiej Górce oraz w Żywcu (ul. Kościuszki, ul. Słonki, Os. Młodych). Wszystkie zaopatruje własnym specjalistycznym transportem (8 samochodów dostawczych firmy Renault).
Wielkim atutem firmy jest młoda, ale wykwalifikowana załoga. Pracownicy D. EKO-PIEK posiadają dyplomy mistrzowskie w zawodzie piekarz i cukiernik. Wielu z nich stawiało pierwsze kroki korzystając z doświadczeń Zdzisława Miski, który posiada nie tylko dyplom mistrzowski, ale wrodzony talent do nauki zawodu. W 2006 roku jeden z wychowanków terminujących w zakładzie zdał najlepiej egzamin czeladniczy spośród wszystkich uczniów w województwie śląskim.
Potwierdzeniem jakości są liczne wyróżnienia i odznaczenia. Jako czterokrotny laureat plebiscytu Śląski Kupiec Roku firma otrzymała tytuł „Najlepszy Pośród Najlepszych”. Cennym odznaczeniem jest Złota Odznaka za Zasługi dla Województwa Śląskiego. W 2007 roku Zdzisław Miska otrzymał tytuł Człowiek Roku Żywiecczyzny w plebiscycie Gazety Żywieckiej. D. EKO-PIEK wspiera również lokalne środowisko. Firma patronuje sekcji skoczków narciarskich w tutejszym klubie sportowym, wspiera organizowanie wigilii i paczek świątecznych dla najuboższych, angażuje się również organizację gminnych i diecezjalnych dożynek.

Ostatnim hitem D. EKO-PIEK jest JEDYNY TAKI ŻUR 100% GILOWICKI, który dla zachowania smaku przekazywanego z pokolenia na pokolenie rozlewany jest do szklanych butelek. ŻUR sporządzony na bazie zakwasu spełnia najbardziej wyszukane kulinarne oczekiwania Konsumentów.b_150_100_16777215_0___images_stories_2012-07_img_3598.jpg

 

 

 

Agnieszka i Zdzisław Miskowie - właściciele firmy. Sklep firmowy w Żywcu, przy ul. Kościuszki.Sklep firmowy w Żywcu na Osiedlu Młodych.